Waterspiegel Update  
'Combinatie natuur en drinkwater versterken’
‘De drinkwatersector wil de combinatie van natuur en drinkwater versterken’, aldus Vewin-directeur Renée Bergkamp, tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer begin juni. Vewin was hier aanwezig om haar standpunt ten aanzien van de nieuwe Natuurvisie van het kabinet toe te lichten.

De Natuurvisie zet in op een efficiënter en meer gedragen natuurbeleid met winst voor de natuur en de maatschappij. Bergkamp: ‘Vewin is positief over de Natuurvisie en heeft hieraan bijvoorbeeld recent invulling gegeven door een Groene Tafel Natuur & Drinkwater te organiseren, die verschillende actiepunten op het gebied van natuur heeft opgeleverd. Natuur is een goede beschermer van drinkwater en drinkwaterbedrijven goede natuurbeheerders; een echte win-win situatie.’



1. Groene Tafel Natuur & Drinkwater
Op initiatief van Vewin is op 25 april een Groene Tafel Natuur & Drinkwater georganiseerd: natuurorganisaties, provincies, het ministerie van EZ, wetenschap en drinkwaterbedrijven deelden hun visie op de mogelijkheden tot nauwere samenwerking en de voordelen die dat voor iedereen kan bieden.

Bergkamp: ‘We hebben afgesproken om meer samen te werken en elkaar te versterken, mét elkaar in plaats van naast elkaar, onbenutte kansen pakken. We gaan aan de slag in vier pilots en met een actieagenda. Daarin werken we aan de natuurdoelen, wat tegelijkertijd een goede bescherming vormt voor de drinkwaterbronnen. Ook ontstaan recreatiemogelijkheden en kan deze combinatie tot meer draagvlak voor natuur leiden. Drinkwaterbedrijven hebben veel opengestelde gebieden, waar iedereen van de natuur kan genieten.'

2. Minder versnippering
In een aantal natuurgebieden is het beheer versnipperd tussen verschillende beheerders. Drinkwaterbedrijven zien mogelijkheden om de efficiëntie in het beheer te vergroten door grotere, robuuste eenheden te vormen en, waar dat nuttig is, meer natuur in beheer of eigendom te nemen ter bescherming van de bronnen. Daarmee blijft de natuur gewaarborgd, kan de afhankelijkheid van overheidsfinanciering verminderen en het draagvlak voor natuur verbreed worden.

Hierbij is het van belang dat drinkwaterbedrijven als natuurbeheerder erkend worden bij het vaststellen van de erfpachtcanon en het overdragen van grond. Grondtransacties tussen twee natuurbeheerders moeten mogelijk zijn.

3. Belangrijke bijdrage aan natuurdoelen
Drinkwaterbedrijven beheren ongeveer 24.000 ha natuurgebied, vaak aangewezen als Natura 2000-gebied of onderdeel van het Nationaal Natuurnetwerk (voorheen: de Ecologische Hoofdstructuur). De sector levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de natuurdoelen. Natuur biedt een goede bescherming voor de drinkwaterbronnen.

Drinkwaterbedrijven zijn in publieke handen, ontvangen geen subsidies voor het beheer en hebben een wettelijke taak in het (mede)beheren van terreinen ter bescherming van de bronnen voor drinkwater. De continuïteit en kwaliteit van het beheer is daarmee geborgd. Uit klantonderzoeken blijkt dat een grote meerderheid van de klanten positief staat tegenover beheer van natuur door het waterbedrijf.

Doelen Natuurvisie
Op dit moment is er weinig draagvlak voor natuur in de samenleving en worden natuurdoelen niet gehaald. Het kabinet gaat ervan uit dat de combinatie van natuur met andere functies kansen biedt voor groter doelbereik en meer draagvlak voor natuur.

Het kabinet zet zich in om natuurcombinaties met drinkwater verder te verkennen en te stimuleren en ziet drinkwaterbedrijven als volwaardig natuurbeheerder. Op een aantal plekken in de Natuurvisie staan voorbeelden van de natuurcombinatie met drinkwater, zoals de duinen die zorgen voor zuivering van water en beheerd worden door drinkwaterbedrijven. Vewin ondersteunt deze inzet van de Natuurvisie.

Vewin, Vereniging van waterbedrijven in Nederland